5 slimme tips als je eigenaar wordt van een recreatiewoning:
Ga je een vakantiewoning kopen? Een recreatiewoning in het bezit is natuurlijk ideaal: je kunt op ieder gewenst moment vakantie vieren en het is helemaal van jou, en daarnaast kun je ervoor kiezen om hem te verhuren op de momenten dat jij het niet gebruikt. Toch komt er meer bij kijken dan alleen maar vakantie vieren. Waar moet je eigenlijk aan denken als je een eigen recreatiewoning hebt? We zetten hieronder vijf slimme tips voor je op een rij waar je rekening mee moet houden met een eigen recreatiewoning.
Tip 1: Check de regels
Voordat je een recreatiewoning gaat kopen, is het belangrijk dat je je eerst goed verdiept in de regels. Zo kan het zijn dat niet elke recreatiewoning het hele jaar door bewoond mag worden. Zorg er daarom voor dat je bij de gemeente vraagt naar de regels waar je rekening mee moet houden bij bijvoorbeeld wonen of verhuur. Ga je een vakantiewoning op een park kopen? Ook dan is het goed dat deze parken hun eigen regels hanteren waar je je aan moet houden.
Tip 2: Regel een energiecontract dat past bij het verbruik
Bij het hebben van een recreatiewoning is het ook belangrijk dat je nadenkt over hoe je het regelt met een energiecontract. Een recreatiewoning maakt natuurlijk ook gewoon gebruik van water, gas en licht. Zorg er daarom voor dat je een energiecontract afsluit die past bij het verbruik van de woning. Je kunt
energie vergelijken en checken welke leverancier het beste bij jou past. Let daarbij op de voorwaarden van de energieleverancier, maar zorg er ook voor dat je kijkt naar de tarieven. Moet je zo snel mogelijk een energiecontract afsluiten? Dan kun je overwegen om een
spoed energie contract aan te vragen, waarbij de aanvraag snel wordt gecontroleerd.
Houd er wel rekening mee dat de energieaansluiting bij een vakantiewoning op een vakantiepark anders kan zijn geregeld: check daarom eerst van tevoren hoe het zit bij jouw vakantiewoning.
Tip 3: Denk na over beheer en onderhoud
Een vakantiewoning moet goed onderhouden worden, maar ook moet je nadenken over het beheer ervan. Wie regelt bijvoorbeeld de schoonmaak, wie maait het gras en wie repareert de lekkende kraan als jij er niet bent? Je kunt een lokaal beheerbedrijf inschakelen, maar je kunt bijvoorbeeld ook een schoonmaker inhuren voor de momenten waarop jij niet kunt. Zorg ervoor dat je hier een goed contract over maakt en deze afsluit met elkaar. Als je wilt verhuren, is het ook belangrijk om na te denken hoe je het regelt met de sleutel. Wil je daar elke keer bij zijn, of maak je een sleutelkastje aan de muur?
Tip 4: Zorg voor een goede verzekering (speciaal voor recreatiewoningen)
Daarnaast is het ook enorm belangrijk om een goede verzekering af te sluiten. Zo kun je een opstalverzekering afsluiten, waarbij de spullen worden verzekerd die vaststaan in de woning. Een inboedelverzekering is ook geen overbodige luxe, waarmee juist de losse spullen worden verzekerd. Houd er wel rekening mee dat de verzekering ook weet dat het om een vakantiewoning gaat: het kan zijn dat er andere regels en voorwaarden gelden. Kies ook voor een polis die schade dekt bij leegstand en verhuur, en zorg ook voor aansprakelijkheid als er gasten komen.
Tip 5: Bepaal vooraf je verhuurstrategie
Als je jouw vakantiehuis wil verhuren op de momenten dat jij er zelf niet bent, is het belangrijk om na te denken hoe je dit wil regelen. Op welke sites biedt je jouw woning aan en hoe zorg je ervoor dat je de administratie eromheen regelt, of maak je zelf een website omtrent het verhuren van jouw vakantiewoning? Er zijn veel zaken waar je aan moet denken bij het hebben van een eigen recreatiewoning.