recreatiewoningen

Aan welke eisen moet een stacaravan voldoen?


De stacaravan is voor veel mensen een vaste vakantiewoning, maar dient soms ook als tijdelijke woning. Permanent wonen in een stacaravan is mogelijk, afhankelijk van het beleid van de gemeente. Met betrekking tot stacaravans is er veel wetgeving, dit heeft juridische gevolgen voor de bezitter. Een stacaravan kopen? Lees over de eisen waaraan deze moet voldoen.

Een stacaravan is onroerend goed:


In veel gevallen wordt de stacaravan als onroerend goed aangemerkt. Dit is van toepassing wanneer de stacaravan duurzaam is verenigd met de grond: deze is gebouwd om te blijven staan voor onbepaalde tijd.

De wetgeving zegt dat de eigenaar van de grond door natrekking tevens eigenaar wordt van de stacaravan die hierop geplaatst is. Bij een huurovereenkomst mag de eigenaar van de caravan deze wegnemen, bijvoorbeeld bij opzegging van de huurovereenkomst. In veel recreatieparken of op campings is het mogelijk recreatiegrond aan te kopen. Het is belangrijk de grond waarop de stacaravan komt te staan goed te regelen door middel van koop, erfpacht of huur.

Eisen aan de stacaravan:


Er is een verschil tussen een gewone caravan, stacaravan of chalet. De gewone caravan is makkelijk verplaatsbaar en wordt getrokken door een (personen)auto. De stacaravan heeft een vaste standplaats maar is wel voorzien van wielen. Hierdoor is deze verplaatsbaar, hoewel dit zelden gebeurt. Een chalet is niet verplaatsbaar.

Met betrekking tot verplaatsen mag je niet zomaar met iedere stacaravan de weg over. De maximale breedte mag 3 meter zijn, de maximale lengte 12 meter. Voor bredere of langere voertuigen is ontheffing nodig. In veel gevallen blijft de stacaravan binnen de toegestane afmetingen.

Kleur van de stacaravan:


Soms worden er bepaalde eisen gesteld aan de kleur of de buiteninrichting van de stacaravan. Een aantal vakantieparken kiest voor een bepaalde kleur of laat dit geheel vrij. Het is belangrijk om dit vooraf te bespreken met het park, ook met betrekking tot parkeren van de auto en het toestaan van huisdieren.

Voor optimale privacy wordt er veelal een erfafscheiding of tuinhek om de stacaravan geplaatst. Dit is niet overal toegestaan: informeer vooraf bij de grondeigenaar, de campinghouder of het recreatiepark.

Brandveiligheid van de stacaravan:


In verband met brandveiligheid op camperplaatsen moeten stacaravans minimaal 3 tot 5 meter van elkaar af staan, afhankelijk van de situatie. Comfort in een stacaravan is belangrijk, elektrische apparaten zorgen voor veel gebruiksgemak. De caravan is daarom voorzien van een goede ventilatie en een verbrandingstoestel wordt jaarlijks gecontroleerd. Uiteraard zorg je voor de aanwezigheid van een brandblusser en branddeken en ga je veilig om met gasflessen en toestellen.

Aansluiting op nutsvoorzieningen:


Bij het plaatsen van een stacaravan is het belangrijk dat deze wordt aangesloten op nutsvoorzieningen. Dit zijn gas, water en elektriciteit, wat het woongenot verhoogt. Het aansluiten gebeurt door een gespecialiseerd bedrijf, in andere gevallen verzorgt het vakantiepark de aansluiting. Informeer vooraf naar de mogelijkheden en de kosten.

De stacaravan inrichten:

Oudere stacaravans zijn vaak slecht geïsoleerd. Dit brengt in de winterperiode veel ongemak en hoge stookkosten met zich mee. Het aanbrengen van isolatie verhelpt het probleem, toch moet er rekening worden gehouden met de ruimte die na isolatie overblijft.

De ideale stacaravan is voorzien van keuken, badkamer en toilet. Afhankelijk van de afmeting bestaat deze verder uit een woongedeelte en een tot meerdere slaapkamers. Hou met het inrichten van de stacaravan rekening met opbergruimte, bij voorkeur kasten die tot aan het plafond reiken. Hiermee bereik je maximale opbergruimte zonder ruimteverlies.

Stapelbedden zijn handig voor kinderen, daarnaast zijn ze ook in extra grote formaten te koop, geschikt voor volwassenen. Hiermee creëer je 2 keer zoveel slaapplekken binnen dezelfde ruimte.

Als je interesse hebt om eens een stacaravan te bekijken dan is de online verkoopplaats van opencaravanroute zeer geschikt.