recreatiewoningen

Wilt u (later) bewust een kleinere woning ?


Lijkt het huis waar u al jaren woont, ineens te groot? Zodra de kinderen uit huis zijn, blijven slaapkamers leeg en is er veel minder opbergruimte nodig dan voorheen. Het is zonde te betalen voor een huis, dat te groot aanvoelt en niet optimaal benut wordt. Bovendien moet een huis ook schoongemaakt en onderhouden worden. Iets wat, lichamelijk gezien, steeds lastiger gaat. Dit is zo een moment, waarop veel ouderen besluiten te verhuizen naar een kleinere woning.

Tiny house - piepklein huis:


Dit is een trend die is overgewaaid uit Amerika. Toen de huizenmarkt volledig instortte in Amerika, is een deel van de Amerikanen (noodgedwongen) op zoek gegaan naar kleine woningen. Nu staan er ongeveer 10.000 ‘tiny houses’ in Amerika. Ook in Nederland staan in tientallen gemeenten inmiddels deze kleine huisjes. Ze zijn vaak niet groter dan 50 vierkante meter, eenvoudig in elkaar te zetten en makkelijk te verplaatsen. Mensen die de keuze maken voor wonen in een tiny house noemen kostenbesparing en milieuvriendelijkheid als de grootste voordelen. Tiny houses worden volgens Nederlandse wetgeving soms in de categorie stacaravans geplaatst. Dat kan zorgen voor problemen, want als je woning gezien wordt als recreatiewoning, mag je er namelijk niet permanent in wonen.
kleiner wonen

Recreatiewoning:


Veel ouderen overwegen te verhuizen naar een vakantiehuis of stacaravan. Deze zijn vaak kleiner dan een gemiddeld woonhuis, en omgeven door natuur en rust. Hoe ideaal dit ook klinkt, wordt het niet altijd toegestaan door de gemeente. Over permanent wonen in een recreatiewoning zegt de overheid “U mag alleen permanent in een recreatiewoning wonen als deze de bestemmingwonen heeft. Uw gemeente bepaalt dit. In een bestemmingsplan staat welke bestemming een gebouw heeft. Zo heeft een recreatiewoning de bestemming recreëren.”

Er zijn verschillende gemeenten waar recreatiewoningen worden aangemerkt ‘woonhuis’. Als je zoekt op internet naar ‘recreatiewoning te koop permanente bewoning’, zul je verbaast zijn over de zoekresultaten. Ook Funda heeft hiervan een overzicht. Zo wordt permanente bewoning van recreatieparken in De Wolden toegestaan.

Woningaanpassingen voor oude dag:


Als u een nieuwe (recreatie)woning betrekt, is het verstandig alvast na te denken over eventuele woningaanpassingen, die het mogelijk maakt lang zelfstandig en comfortabel te wonen. Ook als het lichamelijk gezien een iets grotere uitdaging wordt. Er kunnen redelijk eenvoudige aanpassingen gedaan worden in bijvoorbeeld de badkamer en toilet, zodat het valgevaar afneemt. Denk aan handgrepen en een douchestoel. Ook kan het een uitdaging zijn de slaapkamer of woonkamer te bereiken als de woning een trap heeft. Met een traplift heeft u altijd toegang tot de slaapkamer.