recreatiewoningen

Inboedelverzekering voor een recreatiewoning: hoe zit het daarmee?


De meeste mensen die een koop- of huurwoning hebben, beschikken over een inboedelverzekering – althans, dat zou wel verstandig zijn. Waarvoor is deze verzekering, wat dekt deze verzekering precies en wat verandert er aan als de verzekering betrekking heeft op een recreatiewoning? Allemaal vragen die een duidelijk antwoord nodig hebben. Het volgende overzicht kan daarbij helpen.
inboedelverzekering recreatiewoning

Wat is een inboedelverzekering?


Een inboedelverzekering is een verzekering die, zoals de naam zelf zegt, de inboedel verzekert. Niet alle schade wordt vergoed, het gaat om schade als: brandschade aan bezittingen, waterschade aan spullen, schade of verlies door een inbraak.

Inboedelverzekering bij een recreatiewoning:


Net zoals bij een gewone woning is de inboedelverzekering van toepassing op recreatiewoningen en vakantiewoningen. Er zijn echter wel een aantal belangrijke verschillen waar je rekening mee moet houdt. De zoektocht naar de beste verzekering voor jouw recreatiewoning is niet altijd eenvoudig, juist omdat er zoveel verschillende zijn op het vlak van dekking van schade. De goedkoopste verzekering is daarom ook niet altijd de interessantste. Hou rekening met de volgende vier punten:

1. Groot aanbod inboedelverzekeringen.


In Nederland bieden de meeste verzekeraars een speciale verzekering voor vakantie- of recreatiewoningen. Het is dus een goed idee om je te informeren bij de verzekeraar naar wat de regels en mogelijkheden zijn. En de inboedelverzekering zit bij sommige verzekeraars gewoon bij de verzekering van je woonhuis. Als dat zo is, hoef je dus geen extra verzekering af te sluiten en dat scheelt papierwerk. Let wel altijd goed op de kleine lettertjes bij een dergelijke afspraak om onaangename verrassingen te voorkomen. Bel de verzekeraar om te vragen naar hoe het zit met de verzekering van de recreatiewoning.

2. Verzekering bij de verhuur van een recreatiewoning.


Let er bij het afsluiten van een dergelijke verzekering ook op dat de inboedel ook verzekerd wordt als je de recreatiewoning verhuurt. Verzekeraars menen dat het risico op diefstal of schade groter is wanneer iemand een vakantiewoning huurt, en de inboedel wordt dan ook vaak niet gedekt in dat geval. Wees er dus zeker van dat de inboedel verzekerd is, en dat je een aparte verzekering afsluit of regeling treft als dat niet het geval is.

3. Let goed op de voorwaarden van de verzekering.


Tenslotte kan het gebeuren dat de verzekering bepaalde vereisten legt op het vlak van de beveiliging van de woning. Een recreatiewoning is meestal niet zo goed beveiligd tegen inbraak of schade als een woonhuis, en daar rekening mee houden is dan ook essentieel. Zorg dus voor eventuele verplichte extra maatregelen om de bescherming en veiligheid van de woning te garanderen!

4. Vergelijk altijd verschillende verzekeraars en verzekeringen.


De prijs van inboedelverzekeringen verschilt. Deze is afhankelijk van welke verzekeraar je kiest, maar ook van de hoogte van het bedrag dat je wilt verzekeren en ook de provincie waarin het huis dat je verzekert staat. Informeer je daarom altijd goed over de verschillende aanbieders, alsook de verzekeringen die deze bieden en de voor- en nadelen daarvan. Op die manier krijg je een duidelijk beeld van welke verzekeringen geschikt zijn, en kun je de juiste beslissing maken. De goedkoopste verzekeraar is trouwens niet altijd de beste: kiezen voor een verzekering die goed bij jouw situatie past is dan ook alleen maar een voordeel, zelfs als je daarvoor wat meer zou moeten betalen.