Van houten vloer naar gietvloer:
U heeft een houten vloer in uw huis die het nodige onderhoud vraagt. Wilt u deze graag vervangen door een onderhoudsvriendelijkere gietvloer? Hoewel een houten vloer niet de ideale ondergrond is voor een gietvloer, zijn er zeker mogelijkheden om
een gietvloer op hout aan te brengen. De houten ondervloer moet echter wel aan enkele voorwaarden voldoen om een perfect resultaat te krijgen.
Zorg voor een egale houten ondervloer:
Wanneer u een gietvloer wil aanbrengen op een houten ondervloer is het zeer belangrijk dat het hout helemaal egaal is gemaakt en er geen bewegende delen meer zijn in de vloer. Door speling in de houten ondervloer kan het voorkomen dat de gietvloer namelijk gaat barsten. Die barsten weer repareren is helaas niet eenvoudig. Zorg er dus voor dat u de houten ondervloer eerst volledig egaal maakt. Meestal worden de ondervloeren eerst behandeld met een egaliserende laag voordat de definitieve gietvloer wordt gelegd. Gietvloeren zijn dun en vloeibaar en laten dus gemakkelijk oneffenheden in de ondervloer zien.
Geluidsisolatie belangrijk:
Naast het aanbrengen van een egalisatie laag is het ook verstandig om een geluidsisolerende laag te plaatsen tussen de houten vloer en de gietvloer. Dit voorkomt een groot deel van geluidsoverlast. Zeker wanneer u in een appartement woont en buren beneden u heeft. Het geluid kan ontstaan door direct contact maar ook door transmissie door uw woning worden gevoerd. Omdat de houten ondervloer leeft, uitzet en krimpt zal de isolerende laag zorgen dat dit de gietvloer niet beschadigd.
Combineren kan natuurlijk ook:
Het combineren van gietvloeren en houten vloeren komt ook steeds vaker voor. Wanneer uw keuken een gietvloer heeft, kan het een schitterend contrast geven met een houten vloer in de woonkamer. In dat geval moet er wel rekening mee worden gehouden dat beide vloeren niet even dik zijn en dat een houten vloer meer werkt door temperatuurverschillen dan een gietvloer.
Verschillende soorten gietvloeren:
Gietvloeren zijn er in verschillende diktes en soorten. Zo onderscheiden we een polyurethaan gietvloer, een epoxyhars gietvloer, steentapijt, troffelvloer, cementgebonden gietvloer of een terrazzo gietvloer. Die laatste is maar liefst 10 tot 25 mm dik en heeft een zeer luxe uitstraling doordat de gietvloer vermengd is met marmer. Cementgebonden gietvloeren geven een stoere industriële uitstraling en worden vaak gebruikt in kantoren. Een dikkere soort gietvloer is uiteraard beter te combineren met een houten ondervloer dan een dunnere soort als polyurethaan. Maar als de ondervloer correct is geëgaliseerd zijn in principe alle gietvloeren mogelijk op hout. Gietvloeren zijn eenvoudig te onderhouden maar kennen ook een paar nadelen. Zo zijn ze redelijk gevoelig voor krassen en kan de vloer niet opnieuw worden geschuurd om de krassen te laten verdwijnen. Onzichtbare reparatie van een gietvloer is helaas niet mogelijk. Het is dus belangrijk om u goed te laten voorlichten over de mogelijkheden van gietvloeren en gietvloeren gecombineerd met hout. U kunt daarvoor bijvoorbeeld terecht bij
martijndewitvloeren.nl. Zij kunnen u voorzien van duidelijk en eerlijk advies over het aankopen van een gietvloer voor uw huis.