recreatiewoningen

Beleid recreatiewoningen / vakantiewoningen gemeente: EemsmondWe zien dat er bij bewoning van recreatiewoningen en vakantiewoningen per gemeente andere regels worden gehanteerd, denk daarbij aan permanente bewoning of aan een bepaalde periode van bewoning van deze recreatiewoningen en vakantiewoningen. Ook komt het voor dat permanente bewoning van een recreatiewoning of vakantiewoning gedoogd wordt.

Gemeente Eemsmond: Wilt u permanent gaan wonen in een woning, (sta)caravan of ander gebouw dat geregistreerd staat als recreatiewoning? Overleg dan eerst met de gemeente of dit kan. Een recreatiewoning is namelijk niet bedoeld voor hoofdverblijf, maar slechts voor recreatief gebruik.

  • Er gelden voor de bouwkundige kwaliteit van een recreatiewoning andere eisen dan voor een woning die is bestemd voor permanente bewoning.

  • In een bestemmingsplan kan staan dat er alleen sprake mag zijn van recreatieve bewoning.

  • Een recreatiewoning mag niet gebruikt worden als hoofdverblijf.

  • Er mag sprake zijn van permanent gebruik, maar er moet dan wel een wisselende bezetting van de recreatiewoning zijn. U kunt dus bijvoorbeeld zelf gebruik maken van de woning gedurende een beperkte periode en vervolgens de woning verhuren aan wisselende gasten.


  • Wilt u de woning permanent gaan gebruiken, dan moet u eerst nagaan bij de gemeente of dit mag. Maakt u permanent gebruik van uw vakantiehuis, dan moet u zich laten inschrijven in de gemeentelijke basisadministratie (GBA). De Wet GBA gaat ervan uit dat het ingeschreven adres het hoofdverblijf is, maar stelt geen precieze eisen aan het aantal nachten dat u er verblijft. De gemeente heeft mogelijkheden om op te treden tegen het permanent bewonen van recreatiewoningen.

    Neem voor vragen omtrent permanente bewoning recreatiewoningen / vakantiewoningen eventueel rechtstreeks contact op met de 'gemeente Eemsmond