recreatiewoningen

Beleid recreatiewoningen / vakantiewoningen gemeente: Wormerland



We zien dat er bij bewoning van recreatiewoningen en vakantiewoningen per gemeente andere regels worden gehanteerd, denk daarbij aan permanente bewoning of aan een bepaalde periode van bewoning van deze recreatiewoningen en vakantiewoningen. Ook komt het voor dat permanente bewoning van een recreatiewoning of vakantiewoning gedoogd wordt.

Binnen de gemeente Wormerland is het niet toegestaan om een recreatiewoning permanent te bewonen. Dit is zo vastgelegd in de betreffende bestemmingsplannen.

  • Wanneer is sprake van Permanente bewoning?

  • Permanente bewoning kan worden omschreven als: ''het (al dan niet tijdelijk) gebruiken van een voor recreatie bestemd verblijf als hoofdverblijf''. Er is sprake van (permanent) bewonen van een vakantiehuis of caravan als de bewoner(s) daar hun vaste woon- en verblijfplaats hebben. De bewoner(s) verblijven er het hele jaar, of een groot gedeelte van het jaar en hebben nergens anders een legale zelfstandige woonruimte. Op bijvoorbeeld het Chaletpark te Wijdewormer mag het hele jaar gebruik gemaakt worden van het vakantieverblijf. Dat is echter iets anders dan er wonen. Er zo nu en dan vakantie houden mag, wonen niet. De Wet basisregistratie personen (BRP, voorheen GBA) geeft aan hoe lang u ergens mag verblijven zonder u te laten inschrijven in het persoonsregister. Deze wet geeft aan dat wanneer u gedurende een half jaar langer dan vier maanden op een adres verblijft, u zich moet laten inschrijven in het gemeentelijke persoonsregister op dat adres. Wij kunnen een inschrijving in dat geval niet weigeren. Wel is dit voor ons aanleiding om aan te nemen dat de recreatiewoning als hoofdverblijf wordt gebruikt en zal er worden bekeken of er een handhavingsprocedure dient te worden opgestart.

    Er bestaan nogal wat misverstanden over het inschrijven in het gemeentelijke persoonsregister. Ergens ingeschreven staan betekent niet dat u daar ook automatisch uw vaste woon en verblijfplaats heeft. Een voorbeeld: u heeft een recreatiewoning in een bepaalde gemeente, huurt een kamer bij een vriend of familielid, en u laat zich op dat adres inschrijven in de gemeente. Op papier woont u daar, maar in werkelijkheid woont u het hele jaar of een groot gedeelte daarvan in uw recreatiewoning. Ook dan is volgens de regels uw recreatiewoning uw vaste woon of verblijfplaats en zal er handhavend worden opgetreden. Het andere adres is slechts een ''schijnadres''. Ook rechterlijke uitspraken geven aan dat de feitelijke situatie doorslaggevend is en niet de situatie ''op papier''.

    Neem voor vragen omtrent permanente bewoning recreatiewoningen / vakantiewoningen eventueel rechtstreeks contact op met de gemeente Wormerland