recreatiewoningen

Vakantiewoning verzekeren: welke verzekeringen heb je nodig?


woonverzekering vakantiehuis

We zitten midden in de zomervakantie. Veel Nederlanders trekken er lekker op uit. Ben je zelf de trotse eigenaar van een vakantiehuis? Dan wil je uiteraard dat deze goed verzekerd is. Het huisje is meestal voor een lange tijd onbewoond. Het is dus raadzaam om je goed te verzekeren tegen diefstal en extreme weersomstandigheden. Welke verzekeringen heb je allemaal nodig?

Wat is een woonverzekering?


De term woonverzekering wordt voor verschillende verzekeringen gebruikt. Het is een verzamelnaam voor verschillende verzekeringen die zowel het huis alsmede de inboedel verzekeren. Woonverzekeringen zijn grofweg in te delen in de opstalverzekering (woonhuisverzekering), de inboedelverzekering en de aansprakelijksverzekering. De meeste mensen sluiten deze verzekeringen samen in één pakket af. Dit is vaak ook goedkoper. De opstalverzekering wordt in ieder geval vaak verplicht door de hypotheekverstrekker. Heb je een vakantiewoning in het buitenland? Dan heb je een speciale woonverzekering nodig.

Inboedelverzekering:


Een inboedelverzekering is een verzekering die je afsluit voor de inboedel, dus alle spullen die je in huis hebt. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan schade als gevolg van inbraak, vandalisme brand, of waterschade. De televisie, tafels en stoelen zijn voorbeelden van inboedel. Of de verzekeraar ook daadwerkelijk uitkeert, hangt af van de polisvoorwaarden. De hoogte van de premie is voor iedereen anders en afhankelijk van bijvoorbeeld de waarde van je inboedel. Je kunt vaak kiezen tussen een uitgebreide inboedelverzekering, een extra uitgebreide inboedelverzekering of een allriskinboedelverzekering.

De opstalverzekering:


Een opstalverzekering (woonhuisverzekering) is vaak verplicht voor iedereen die een koopwoning met hypotheek heeft en dekt de schade aan jouw huis zelf. Onder de opstal vallen zaken die aard- en nagelvast zitten aan het (vakantie)huis, bijvoorbeeld het dak en de ramen. Je bent verzekerd als het huis beschadigd raakt door iets waar je zelf niets aan kunt doen, bijvoorbeeld schade door brand, water of storm. Er zijn vaak drie verschillende dekkingen waar je uit kunt kiezen: de uitgebreide opstalverzekering, de extra uitgebreide opstalverzekering en de allriskverzekering.

Recreatiewoningverzekering:


Meestal woon je maar tijdelijk in jouw vakantiewoning. Voor een verzekeraar is het dan ook een heel ander risico dan een normaal woonhuis. De woning zal immers vaak leegstaan. Veel verzekeraars accepteren daarom ook geen vakantie- en recreatiewoningen. De verzekeraars die dat wel doen rekenen vaak een extra toeslag. Gelukkig heb je ook een speciale recreatiewoningverzekering. Deze verzekering is speciaal gemaakt voor vakantiewoningen. De dekking van zo'n verzekering is vaak wel beperkter dan die van een gewone woonverzekering. Bekijk dus goed wat voor jou de beste mogelijkheden zijn.

Woonverzekering vergelijken:


Wat voor jou de beste verzekering is, hangt natuurlijk af van jouw vakantiewoning en je wensen. Wil jij eenvoudig online je woonhuis verzekeren? Vergelijk via een vergelijkingssite alle inboedel- en opstalverzekeringen en sluit direct de goedkoopste en beste verzekering af. Ook kun je gelijk een rechtsbijstand- en aansprakelijkheidsverzekering afsluiten, zodat je ook buitenshuis goed verzekerd bent.