recreatiewoningen

Hypotheek afsluiten voor recreatiewoning:


Je wilt een recreatiewoning aanschaffen. Heerlijk, je vrije tijd doorbrengen op een plek buitenshuis. Vooral als je in de drukke stad woont, kan het soms nodig zijn om een plek op te zoeken met wat meer groen. Of een zonnige locatie, als je het te koud, guur en nat vindt in Nederland. Kun je zo’n woning zelf bekostigen met spaargeld en overwaarde of wil je een hypotheek afsluiten om een recreatiewoning te kunnen kopen? Hoe zit het met de recreatiehypotheek die je hiervoor kunt afsluiten? En hoe werkt het als je een recreatiewoning in het buitenland wilt financieren? Je leest het op deze pagina over de recreatiehypotheek.

hypotheek afsluiten vakantie- recreatiewoning

Wanneer kun je een hypotheek afsluiten voor recreatiewoning?


Als je een recreatiehypotheek wilt afsluiten, dan controleert de hypotheekverstrekker (bank) eerst of het mogelijk voor jou is om een hypotheek af te lossen. Verder moet de woning aan bepaalde eisen voldoen. De voorwaarden die worden gesteld, verschillen per hypotheekverstrekker.

Zo wordt het soms verplicht gesteld dat de woning van steen of beton is gemaakt of dat deze niet te verplaatsen is. Ook kan het zijn dat het huisje op eigen grond moet staan en niet permanent bewoond mag worden. Of het kan zijn dat een woning moet worden voorzien van een toilet, badkamer, keuken en cv en kan worden voorzien van energie en water. Vaak mag de maximale looptijd van de hypotheek op 25 jaar worden gezet en moet de executiewaarde minimaal 100.000 zijn.

Vaste woonplek is recreatiewoning


Wil je de recreatiewoning gebruiken als vaste woonplek, dan kun je proberen om een gewone hypotheek af te sluiten voor de financiering van de recreatiewoning. Dit omdat hypotheekverstrekkers voor de recreatiehypotheek vaak niet willen dat je permanent in de recreatiewoning verblijft. Maar ook niet alle banken gaan akkoord met een reguliere hypotheek voor een recreatiewoning, dus je moet misschien wat hypotheekverstrekkers afgaan om een hypotheek te vinden.

Recreatiewoning verhuren en de hypotheek:

De hypotheekverstrekker kan als voorwaarde stellen dat je de recreatiewoning niet zult verhuren. Mocht je dit van plan zijn, dan moet je dit opgeven als je de hypotheekaanvraag doet. Het kan gebeuren dat je een minder hoge hypotheek kunt afsluiten als je de woning wilt gaat verhuren. Overleg met de hypotheekaanbieder wat de afspraken hierover zullen zijn.

Geld lenen: optie als je geen hypotheek krijgt:


Wordt de hypotheekaanvraag voor de recreatiewoning afgewezen en kun je bij geen bank een hypotheek afsluiten? Dan betekent het nog niet dat je de woning niet kunt financieren. Je kunt namelijk ook kiezen voor geld lenen Dit kan een persoonlijke lening zijn of een doorlopend krediet. Bij een persoonlijke lening ontvang je in een keer een vast bedrag, dat je aflost tegen een vaste rente per maand. Met een doorlopend krediet kun je tijdens de leenperiode vaker dan eens een bedrag bijlenen, wat handig kan zijn als je niet weet wat de kosten zullen zijn waar je nog tegen aan zult lopen tijdens een eventuele verbouwing van de woning. Het leenbedrag bij beide leningen ligt tussen het minimale bedrag van 2.500 euro en het maximale bedrag van 75.000 euro.

Recreatiewoning in het buitenland financieren


Hoe werkt het met de recreatiehypotheek als je een recreatiewoning in het buitenland wilt gaan kopen? In dat geval kun je in het land van de woning een hypotheekverstrekker zoeken, maar dat kun je ook in Nederland doen. Ga je voor een hypotheek in het buitenland, dan is het wel handig om een adviseur te nemen die de taal en de regels kent. Ook is het heel verstandig om te controleren of het land een belastingverdrag met Nederland heeft. Als dat niet zo is kan het zijn dat je in beide landen vermogens- en/of inkomstenbelasting moet betalen.

Zoek vooraf dus goed uit wat de voorwaarden zijn, of je geld wilt lenen om de recreatiewoning aan te schaffen of dat je een hypotheek wilt afsluiten. En of je dit in Nederland of in het buitenland wilt doen.

  • Mogelijkheden permanente bewoning recreatiewoning.
  • Is permanente bewoning op een recreatiepark toegestaan?
  • Bouwkavels en recreatiewoning