recreatiewoningen

Knelpunten verhelpen energielevering recreatiewoning:

energielevering-recreatiewoning
Als je een eigen recreatiehuisje op een vakantiepark hebt, is de energielevering anders geregeld dan bij een particuliere woning. Een recreatiewoning krijgt namelijk energie via niet-openbaar-energienetwerk. Hierdoor kunnen zich problemen gaan voordoen. Wat zijn deze problemen en hoe kun je deze oplossen? Dat lees je in dit artikel over knelpunten bij de energielevering aan een recreatiewoning.

Mogelijke problemen:


Het kan het zijn dat jij en de parkeigenaar het niet eens kunnen worden over de hoogte van het energiebedrag of over andere punten op de een energienota. Een ander potentieel probleem kan zich voordoen als je wilt overstappen naar een andere energieaanbieder. Bijvoorbeeld omdat je de voor jou goedkoopste energieleverancier hebt gevonden, terwijl dat een andere aanbieder is dan de energieleverancier die stroom en gas levert op jouw vakantieadres.

Hoe ga je in de twee genoemde situaties precies te werk? Dus: hoe los je een discussie over energiekosten met de campingeigenaar op, en kun je – als je er samen niet uitkomt – kiezen voor levering van de voor jou goedkoopste energie?

1. Neem contact op


Als jij of meerdere bewoners van de recreatiewoningen op het park het niet eens zijn met de energiekosten, neem dan eerst – alleen of in naam van de groep – contact op met de beheerder van het park. Vaak lost dit de situatie al op, bijvoorbeeld omdat er een foutje gemaakt is. Wijs de eigenaar van het park anders op de voordelen van het jaarlijks overstappen; daar staan namelijk welkomstkortingen en lagere tarieven tegenover.

2. Schakel gedragscode, geschillencommissie of rechter in


Helpt dit niet en is de eigenaar lid van de branchevereniging RECRON? Dan is het verstandig om de betreffende persoon te wijzen op de gedragscode. Hierin staat onder meer vermeld dat eigenaren van recreatiehuisjes eerlijke prijzen moeten vragen voor elektriciteit en gas, en hoe ze moeten omgaan met klachten op dit gebied.

Mocht de parkeigenaar voet bij stuk houden of als die persoon niet aangesloten is bij RECRON, dan zijn er nog andere mogelijkheden om tot een oplossing te komen. Meestal kun je het meningsverschil voorleggen aan een geschillencommissie, waar veel parkeigenaren lid van zijn. Als de stap niet helpt of onmogelijk is, is ook nog een gerechtelijke procedure mogelijk. Je kunt een juridische zaak aanspannen, waarbij het gerecht dan bepaalt of de energiekosten die jij maakt redelijk zijn. Bedenk je wel of alle geld, tijd en moeite die je hierin gaat steken het waard is.

3. Doe een beroep op de ACM


Ten slotte is het, als de vorige stappen geen resultaat opleveren, mogelijk om een handhavingsverzoek bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in te dienen. Tenzij het gaat om propaangas. Als bewoner van een recreatiewoning beoordeelt de ACM dan of er sprake is van een wettelijk ongeoorloofde handelswijze van de parkeigenaar. Nadeel is wel dat de procedure rond handhavingsverzoek lang kan duren, soms zelf enkele jaren. Je zult in het laatstgenoemde geval dus het nodige geduld moeten opbrengen om te wachten op de uitslag. Verder kan het zijn, als er veranderingen op het gebied van elektriciteitsnetwerken aangelegd moeten worden die samenhangen met jouw verzoek, dat een deel van de kosten in rekening gebracht wordt bij de bewoner.

4. Handel niet in emotie


Denk goed na over hoe je de zaak aanpakt. Handel niet in je woede – als je die hebt. Dit werkt nooit zoals je wilt. Ga er even rustig voor zitten, spreek met andere bewoners van het park en bepaal samen wat jullie gaan doen. Beging met aanpak één: spreek de eigenaar aan. Misschien is er sprake van een misverstand, of wellicht staat hij of zij open voor een overstap of onderhandeling. Zo hou je de relatie het best, en dat is voor iedereen het best. Heb je een vakantiewoning gekocht, loopt de hypotheek daarvoor nog (als je die hebt) of ben je gewoon heel tevreden met je woning? Maak er dan misschien niet een al te groot punt van dat je iets meer voor energie moet betalen.

Overstappen naar andere leverancier vakantiewoning:


Als de recreatiewoning jouw eigendom en een onroerende zaak is, dan kun je een aansluiting op een regionaal energienetwerk kiezen. Je moet dan wel een nieuwe aansluiting laten aanleggen, maar je bent wel vrij in het maken van een overstap. Dit kan wel zorgen voor veel extra kosten, omdat je eventueel een opzegboete moet betalen en doordat het aanleggen van de aansluiting duur kan zijn. ConsuWijzer vertelt je alles uitgebreider over het overstappen naar een ander energiebedrijf als je een woning hebt op een recreatiepark.